What's new
Pinball info

Register a free account today to become a member! Once signed in, you'll be able to participate on this site by adding your own topics and posts, as well as connect with other members through your own private inbox!

In Progress Discs of Tron environmental

Mozie

Site Supporter
Joined
Apr 10, 2017
Messages
160
Location
Ireland
That's some serious hum, defo needs the power supply going over and wiring checked, Not sure what you mean by monitor rebuilt? Like chassis put back on and a few caps changed?
 
OP
OP
Alpha1

Alpha1

Site Supporter
Joined
Aug 11, 2011
Messages
1,361
Location
Southampton, UK
Alias
Alpha1
That's some serious hum, defo needs the power supply going over and wiring checked, Not sure what you mean by monitor rebuilt? Like chassis put back on and a few caps changed?
New flyback, all caps changed and some resistors.

I'm waiting for a delivery from the USA to change the main caps on that power brick at the bottom of the cabinet. Hopefully that will fix the hum. If not I'll have to rebuild the audio amps as well. There's two of them. I'll need to check all the grounds are good as well.

Still lots of work to do but amazing to have a go :)
 
Last edited:
OP
OP
Alpha1

Alpha1

Site Supporter
Joined
Aug 11, 2011
Messages
1,361
Location
Southampton, UK
Alias
Alpha1
As the monitor is working I have put the diarama back in which luckily I took a load of photos of as it was pretty intense!
 

Attachments

  • IMG_20220605_192116.jpg
    IMG_20220605_192116.jpg
    48.6 KB · Views: 15
  • IMG_20220605_194436.jpg
    IMG_20220605_194436.jpg
    63.2 KB · Views: 15
  • IMG_20220605_195318.jpg
    IMG_20220605_195318.jpg
    53.1 KB · Views: 13
  • IMG_20220605_200358.jpg
    IMG_20220605_200358.jpg
    72.7 KB · Views: 15
OP
OP
Alpha1

Alpha1

Site Supporter
Joined
Aug 11, 2011
Messages
1,361
Location
Southampton, UK
Alias
Alpha1
So with the diarama back in the view is a lot prettier but there's a final fluro unit with a standard light that lights up to illuminate the fluro scene. The problem is my one is bent rusted junk.

So I need to sort it before the diarama truly works.
 

Attachments

  • IMG_20220605_200623.jpg
    IMG_20220605_200623.jpg
    57.3 KB · Views: 21
  • IMG_20220605_200400.jpg
    IMG_20220605_200400.jpg
    78.8 KB · Views: 20
  • IMG_20220605_200506.jpg
    IMG_20220605_200506.jpg
    73.1 KB · Views: 19
  • IMG_20220606_172906.jpg
    IMG_20220606_172906.jpg
    83.2 KB · Views: 21
OP
OP
Alpha1

Alpha1

Site Supporter
Joined
Aug 11, 2011
Messages
1,361
Location
Southampton, UK
Alias
Alpha1
So I get to work on the final fluro unit.

Let's assess it...
 

Attachments

  • IMG_20220606_173006.jpg
    IMG_20220606_173006.jpg
    157.6 KB · Views: 15
  • IMG_20220606_173547.jpg
    IMG_20220606_173547.jpg
    147.7 KB · Views: 14
  • IMG_20220606_172922.jpg
    IMG_20220606_172922.jpg
    162.1 KB · Views: 17
  • IMG_20220606_172932.jpg
    IMG_20220606_172932.jpg
    217.4 KB · Views: 16
  • IMG_20220606_173345.jpg
    IMG_20220606_173345.jpg
    87.4 KB · Views: 15
  • IMG_20220606_174357.jpg
    IMG_20220606_174357.jpg
    47 KB · Views: 13
  • IMG_20220606_172940.jpg
    IMG_20220606_172940.jpg
    222.3 KB · Views: 15
OP
OP
Alpha1

Alpha1

Site Supporter
Joined
Aug 11, 2011
Messages
1,361
Location
Southampton, UK
Alias
Alpha1
A rubber mallet, my Dremel, some tools, sandpaper and some spare time I get to work..
 

Attachments

  • IMG_20220606_174044.jpg
    IMG_20220606_174044.jpg
    264.9 KB · Views: 11
  • IMG_20220606_205512.jpg
    IMG_20220606_205512.jpg
    150.1 KB · Views: 14
  • IMG_20220606_174844.jpg
    IMG_20220606_174844.jpg
    266.7 KB · Views: 10
  • IMG_20220606_174202.jpg
    IMG_20220606_174202.jpg
    268.2 KB · Views: 13
OP
OP
Alpha1

Alpha1

Site Supporter
Joined
Aug 11, 2011
Messages
1,361
Location
Southampton, UK
Alias
Alpha1
A bit more progress on a few fronts over last 24-48 hours.

Hum is resolved, well, understood. I swapped the dual amp boards over and the terrible hum stopped. So one needs fixing. Might as well do both.

Squawk and Talk doesn't work and stops on three flashes. I have a @myPinballs replacement and swapped that in, but interestingly that also stops at three flashes. A bit stumped and I'll need to look at this further. But need two functioning dual amp boards for it to work properly anyway so not an immediate problem.

I also removed the shiny metal reflector on the blacklight for the CP and got it shiny again.


 

Attachments

  • IMG_20220608_200650.jpg
    IMG_20220608_200650.jpg
    63.7 KB · Views: 8
  • IMG_20220607_221857.jpg
    IMG_20220607_221857.jpg
    50.4 KB · Views: 7
  • IMG_20220607_221953.jpg
    IMG_20220607_221953.jpg
    161.3 KB · Views: 8
Last edited:

myPinballs

Registered
Joined
Nov 19, 2011
Messages
4,704
Location
Pudsey UK
Alias
Jim
Squawk and Talk doesn't work and stops on three flashes. I have a @myPinballs replacement and swapped that in, but interestingly that also stops at three flashes. A bit stumped and I'll need to look at this further. But need two functioning dual amp boards for it to work properly anyway so not an immediate problem.

I would check your -5v. as the last flash (4th) is the speech generator chip and it needs -5v to run.
 
OP
OP
Alpha1

Alpha1

Site Supporter
Joined
Aug 11, 2011
Messages
1,361
Location
Southampton, UK
Alias
Alpha1
I would check your -5v. as the last flash (4th) is the speech generator chip and it needs -5v to run.
Hey fella,

Yeah I went into the troubleshooting guide and came to the same conclusion. I have a spare EDOT -5v PCB that I swapped last night but that is dead. I am going to rebuild both and I reckon that should be all issues other than the chase light issue to resolve - but I know that's a transistor issue which i'll sort.
 
OP
OP
Alpha1

Alpha1

Site Supporter
Joined
Aug 11, 2011
Messages
1,361
Location
Southampton, UK
Alias
Alpha1
Quite a few bits done since my last update.

First off mirror blades installed.
 

Attachments

  • IMG_20220611_204907.jpg
    IMG_20220611_204907.jpg
    61.2 KB · Views: 9
OP
OP
Alpha1

Alpha1

Site Supporter
Joined
Aug 11, 2011
Messages
1,361
Location
Southampton, UK
Alias
Alpha1
I started stripping the control panel, ready for its refurb.
 

Attachments

  • IMG_20220611_194202.jpg
    IMG_20220611_194202.jpg
    189.6 KB · Views: 4
  • IMG_20220612_155056.jpg
    IMG_20220612_155056.jpg
    81.1 KB · Views: 5
  • IMG_20220611_193209.jpg
    IMG_20220611_193209.jpg
    156.3 KB · Views: 5
  • IMG_20220612_163333.jpg
    IMG_20220612_163333.jpg
    204.6 KB · Views: 5
  • IMG_20220613_195437.jpg
    IMG_20220613_195437.jpg
    304.9 KB · Views: 5
  • IMG_20220615_123920.jpg
    IMG_20220615_123920.jpg
    119.2 KB · Views: 5
  • IMG_20220611_193246.jpg
    IMG_20220611_193246.jpg
    92.9 KB · Views: 5
  • IMG_20220612_163326.jpg
    IMG_20220612_163326.jpg
    248.9 KB · Views: 4
  • IMG_20220615_114920.jpg
    IMG_20220615_114920.jpg
    172.2 KB · Views: 4
OP
OP
Alpha1

Alpha1

Site Supporter
Joined
Aug 11, 2011
Messages
1,361
Location
Southampton, UK
Alias
Alpha1
Once stripped I ground the rust spots off.
 

Attachments

  • IMG_20220615_212022.jpg
    IMG_20220615_212022.jpg
    77.8 KB · Views: 3
  • IMG_20220615_212032.jpg
    IMG_20220615_212032.jpg
    71.7 KB · Views: 3
OP
OP
Alpha1

Alpha1

Site Supporter
Joined
Aug 11, 2011
Messages
1,361
Location
Southampton, UK
Alias
Alpha1
Applied the new CPO.
 

Attachments

  • IMG_20220615_214843.jpg
    IMG_20220615_214843.jpg
    85 KB · Views: 9
  • IMG_20220615_214837.jpg
    IMG_20220615_214837.jpg
    78.7 KB · Views: 8
OP
OP
Alpha1

Alpha1

Site Supporter
Joined
Aug 11, 2011
Messages
1,361
Location
Southampton, UK
Alias
Alpha1
The original start button was in remarkable condition with no scratches or marks. It was just filthy and had yellowed a bit.

So I wondered if I could save it rather than replacing it...

The alligator clip, washer and spring were really badly rusted so I soaked them in WD40 for 24 hours before brushing the crap off and polishing them up with some fine sand paper.

I dropped the white plastic button pieces into a bleach and cleaning solution.
 

Attachments

  • IMG_20220616_215310.jpg
    IMG_20220616_215310.jpg
    99.7 KB · Views: 6
  • IMG_20220616_220320.jpg
    IMG_20220616_220320.jpg
    41.8 KB · Views: 6
  • IMG_20220616_220327.jpg
    IMG_20220616_220327.jpg
    38.9 KB · Views: 6
OP
OP
Alpha1

Alpha1

Site Supporter
Joined
Aug 11, 2011
Messages
1,361
Location
Southampton, UK
Alias
Alpha1
I stripped the joystick and spinner to their individual parts and cleaned everything up.

The joystick shaft was badly rusted so I ground that off.

I replaced the joystick handles with new, and a new trigger button.

The spinner had seized for the up and down movements so that was quite interesting stripping it, working out how it worked, derusting and unseizing it, and putting it all back together.
 

Attachments

  • IMG_20220616_205529.jpg
    IMG_20220616_205529.jpg
    86.7 KB · Views: 5
  • IMG_20220615_200647.jpg
    IMG_20220615_200647.jpg
    88.9 KB · Views: 5
  • IMG_20220616_210704.jpg
    IMG_20220616_210704.jpg
    197.2 KB · Views: 4
  • IMG_20220616_193905.jpg
    IMG_20220616_193905.jpg
    84.8 KB · Views: 4
  • IMG_20220616_194432.jpg
    IMG_20220616_194432.jpg
    162.2 KB · Views: 4
  • IMG_20220616_211354.jpg
    IMG_20220616_211354.jpg
    189.1 KB · Views: 4
  • IMG_20220616_211852.jpg
    IMG_20220616_211852.jpg
    208.7 KB · Views: 6
OP
OP
Alpha1

Alpha1

Site Supporter
Joined
Aug 11, 2011
Messages
1,361
Location
Southampton, UK
Alias
Alpha1
I reassembled the panel, put on a new leaf switch for the start button and did actually manage to save the original start button :)
 

Attachments

  • IMG_20220616_214016.jpg
    IMG_20220616_214016.jpg
    147.9 KB · Views: 5
  • IMG_20220616_215046.jpg
    IMG_20220616_215046.jpg
    142.7 KB · Views: 5
  • IMG_20220616_215759.jpg
    IMG_20220616_215759.jpg
    213.1 KB · Views: 5
  • IMG_20220617_180601.jpg
    IMG_20220617_180601.jpg
    152.9 KB · Views: 6
  • IMG_20220617_180558.jpg
    IMG_20220617_180558.jpg
    78.1 KB · Views: 6
  • IMG_20220617_180547.jpg
    IMG_20220617_180547.jpg
    102.8 KB · Views: 8
  • IMG_20220617_180552.jpg
    IMG_20220617_180552.jpg
    147.4 KB · Views: 8
  • IMG_20220617_180537.jpg
    IMG_20220617_180537.jpg
    168 KB · Views: 8
  • IMG_20220617_180610.jpg
    IMG_20220617_180610.jpg
    163.9 KB · Views: 7
OP
OP
Alpha1

Alpha1

Site Supporter
Joined
Aug 11, 2011
Messages
1,361
Location
Southampton, UK
Alias
Alpha1
So with that there's two things left to restore. Coin door and the front speaker grill.

Decided to jump between them as time allows.

The coin door is bent rusted junk 😱😱😭😭😭

Looks like someone tried to break into it to be honest.

I also don't have the keys, this wasn't an issue for the main coin door as I got in through the back and removed the lock, but the lower coin door will need to be drilled out.

General status: grim.
 

Attachments

  • IMG_20220617_202917.jpg
    IMG_20220617_202917.jpg
    86.6 KB · Views: 12
  • IMG_20220617_202944.jpg
    IMG_20220617_202944.jpg
    113.8 KB · Views: 11
  • IMG_20220617_203029.jpg
    IMG_20220617_203029.jpg
    135 KB · Views: 8
  • IMG_20220617_203118.jpg
    IMG_20220617_203118.jpg
    99.1 KB · Views: 12
OP
OP
Alpha1

Alpha1

Site Supporter
Joined
Aug 11, 2011
Messages
1,361
Location
Southampton, UK
Alias
Alpha1
Stripped the door, both doors have been tried to be broken into and the frame is bent also from the force of an attempted break-in.

I drilled the lower coin door lock out to aid stripping the entire thing to individual parts.
 

Attachments

  • IMG_20220617_213328.jpg
    IMG_20220617_213328.jpg
    168.7 KB · Views: 7
  • IMG_20220618_105128.jpg
    IMG_20220618_105128.jpg
    238.6 KB · Views: 4
  • IMG_20220618_104456.jpg
    IMG_20220618_104456.jpg
    253.7 KB · Views: 4
  • IMG_20220618_105133.jpg
    IMG_20220618_105133.jpg
    212.8 KB · Views: 4
  • IMG_20220618_105115.jpg
    IMG_20220618_105115.jpg
    222.8 KB · Views: 4
  • IMG_20220617_203115.jpg
    IMG_20220617_203115.jpg
    100.6 KB · Views: 5
  • IMG_20220618_105122.jpg
    IMG_20220618_105122.jpg
    210.5 KB · Views: 7
  • IMG_20220618_104905.jpg
    IMG_20220618_104905.jpg
    191.5 KB · Views: 8
  • IMG_20220618_154224.jpg
    IMG_20220618_154224.jpg
    182.4 KB · Views: 5
  • IMG_20220618_154304.jpg
    IMG_20220618_154304.jpg
    154.4 KB · Views: 5
  • IMG_20220618_155538.jpg
    IMG_20220618_155538.jpg
    154.5 KB · Views: 4
  • IMG_20220618_155746.jpg
    IMG_20220618_155746.jpg
    250.8 KB · Views: 4
  • IMG_20220618_154757.jpg
    IMG_20220618_154757.jpg
    118.6 KB · Views: 5
  • IMG_20220618_101644.jpg
    IMG_20220618_101644.jpg
    232.2 KB · Views: 5
  • IMG_20220618_155705.jpg
    IMG_20220618_155705.jpg
    126.7 KB · Views: 5
  • IMG_20220618_102905.jpg
    IMG_20220618_102905.jpg
    227 KB · Views: 5
  • IMG_20220618_105136.jpg
    IMG_20220618_105136.jpg
    241.6 KB · Views: 5
  • IMG_20220617_202951.jpg
    IMG_20220617_202951.jpg
    121.5 KB · Views: 5
OP
OP
Alpha1

Alpha1

Site Supporter
Joined
Aug 11, 2011
Messages
1,361
Location
Southampton, UK
Alias
Alpha1
Stripped the speaker panel and control panel mounts today.
 

Attachments

  • IMG_20220619_102211.jpg
    IMG_20220619_102211.jpg
    220.8 KB · Views: 0
  • IMG_20220619_101714.jpg
    IMG_20220619_101714.jpg
    251.8 KB · Views: 0
  • IMG_20220619_100915.jpg
    IMG_20220619_100915.jpg
    75.8 KB · Views: 0
  • IMG_20220619_100906.jpg
    IMG_20220619_100906.jpg
    83.6 KB · Views: 0
  • IMG_20220619_105054.jpg
    IMG_20220619_105054.jpg
    209.6 KB · Views: 0
OP
OP
Alpha1

Alpha1

Site Supporter
Joined
Aug 11, 2011
Messages
1,361
Location
Southampton, UK
Alias
Alpha1
Then prepped and painted.
 

Attachments

  • IMG_20220619_140851.jpg
    IMG_20220619_140851.jpg
    178.7 KB · Views: 0
  • IMG_20220619_111349.jpg
    IMG_20220619_111349.jpg
    105.6 KB · Views: 0
  • IMG_20220619_150523.jpg
    IMG_20220619_150523.jpg
    174.8 KB · Views: 0
  • IMG_20220619_144850.jpg
    IMG_20220619_144850.jpg
    217.1 KB · Views: 0
  • IMG_20220619_144502.jpg
    IMG_20220619_144502.jpg
    178.8 KB · Views: 0
  • IMG_20220619_144854.jpg
    IMG_20220619_144854.jpg
    198.5 KB · Views: 0
  • IMG_20220619_150531.jpg
    IMG_20220619_150531.jpg
    137.3 KB · Views: 0
  • IMG_20220619_105057.jpg
    IMG_20220619_105057.jpg
    157.7 KB · Views: 0
OP
OP
Alpha1

Alpha1

Site Supporter
Joined
Aug 11, 2011
Messages
1,361
Location
Southampton, UK
Alias
Alpha1
I polished up this mounting bar also.
 

Attachments

  • IMG_20220618_180954.jpg
    IMG_20220618_180954.jpg
    342.7 KB · Views: 3
  • IMG_20220618_182529.jpg
    IMG_20220618_182529.jpg
    248.2 KB · Views: 3
OP
OP
Alpha1

Alpha1

Site Supporter
Joined
Aug 11, 2011
Messages
1,361
Location
Southampton, UK
Alias
Alpha1
I've taken the bent coin doors and frame to my mate who's a panel beater.

Let's see how well it goes. I'll grab them at the weekend and see how well it went.
 

Attachments

  • IMG_20220621_192257.jpg
    IMG_20220621_192257.jpg
    105 KB · Views: 6
  • IMG_20220621_185128_1.jpg
    IMG_20220621_185128_1.jpg
    114.2 KB · Views: 6
  • IMG_20220621_185942.jpg
    IMG_20220621_185942.jpg
    101.4 KB · Views: 6
OP
OP
Alpha1

Alpha1

Site Supporter
Joined
Aug 11, 2011
Messages
1,361
Location
Southampton, UK
Alias
Alpha1
All speaker panels restored back to how they should be.
 

Attachments

  • IMG_20220622_212045.jpg
    IMG_20220622_212045.jpg
    114.4 KB · Views: 8
  • IMG_20220622_212103.jpg
    IMG_20220622_212103.jpg
    151.8 KB · Views: 7
Top Bottom